Gaat Afrika eindelijk zijn belofte inlossen?

Akinmwumi noemt de volgende Afrikaanse statistieken:

  • “De 81 aandeelhouders van de bank hebben ons eind 2019 voorzien van een kapitaalverhoging van de bank, van $93 miljard naar $208 miljard de hoogste kapitaalverhoging in de geschiedenis van de bank”.
  • Corruptie, zei hij, is eigenlijk minder in Afrika dan in andere delen van de wereld. “De wereldwijde financiële crisis die de wereld in 2008 ten val bracht – dat was niet in Afrika,” zei hij. “We hebben geen Wall Street. Medewerkers van het VN-ontwikkelingsprogramma. Weet je wat ze me vertelden? Dat de corruptie in Eritrea 0% is.”
  • De bevolking van Afrika zal in 2030 1,72 miljard zijn. Zeven jaar vanaf nu. Dat is groter dan China, groter dan India. 477 miljoen daarvan zijn jonge mensen, tussen 15 en 35 jaar. Dat is een geschoolde beroepsbevolking; dat zou de arbeid zijn, een beroepsbevolking voor de wereld.
  • “Afrika heeft 60% van alle zonne-energie ter wereld. Dat is een investeringskans van 100 miljard dollar voor Afrika om zichzelf te verlichten, maar ook om hernieuwbare energie te benutten en de wereldwijde uitstoot te verminderen.
  • 65% van de onbebouwde landbouwgrond in de wereld ligt in Afrika. Dus wat Afrika vervolgens doet met landbouw en hoe we allemaal in landbouw investeren, zal de toekomst van voedsel in de wereld bepalen.

Natuurlijk gaat het niet overal in Afrika even voorspoedig. Dat is niet anders dan op andere continenten in de wereld. Maar er zijn een aantal consistente groeiende landen conform data van McKinsey / Wereldbank (zie figuur hieronder). Kenya, waar we gevestigd zijn met Orange Nile, is daar één van.