Tussen Kerst en Oud en Nieuw in december 2023 gingen de Keniaanse Orange Nile ondernemers James en Simon terug naar hun geboortegrond buiten de stad Nairobi. Het is daar gebruikelijk dat de mensen die terugkeren naar hun dorpen dat wat ze hebben geleerd weer door te geven aan de mensen die daar wonen.

In een (kerk)ruimte worden 140 mensen uit hun kleine gemeente en de omgeving (zie clip) bijgepraat door James en Simon en door anderen die uit het gebied zijn vertrokken. De bezoekers zijn middelbare scholieren, studenten, mensen die lokaal werk hebben gevonden en andere belangstellenden.

Ontwikkelen van de skill-set van de mensen in de gemeente

Alle presentaties op die middag zijn erop gericht om de skill-set van de mensen in de zaal te verbeteren om ze zo uiteindelijk te laten groeien en de kans op een betere opleiding en werk te verhogen. Die middag zijn de volgende onderwerpen gepresenteerd en bediscussieerd:

  • Personality / persoonlijkheid en de types persoonlijkheden die er zijn. Hoe je ze kunt herkennen en hoe je aan jouw persoonlijkheid kan werken
  • Basic IT-vaardigheden, zoals het gebruik van social media platforms, hoe je ze voor jezelf in kunt zetten en het gebruik van ChatGTP
  • Maken en verbeteren van CVs
  • Uitleggen van welke vervolgopleidingen er zijn. Naast campus plekken op universiteiten zijn er ook nog andere opleidingsmogelijkheden. Niet iedereen uit de omgeving is zich daarvan bewust.
  • Daarnaast werden er in die periode ook nog bomen gepland voor het fantastische Keniaanse initiatief om de komende tien jaar in totaal 15 miljard nieuwe bomen te planten. Daar krijgen alle Kenianen ook een dag vrij voor. Even als referentie: Nederland heeft in totaal 334 miljoen bestaande bomen. Daarnaast was er aandacht voor onveiligheid en hoe daarmee om te gaan.

Help elkaar vooruit, iets wat Kenianen gewoon doen

Een breed pallet aan initiatieven om de regio een stap verder te brengen gewoon vanuit de bevolking zelf. Empowerment “from the bottom-up”. Iets wat in Nederland al lang grotendeels hebben uitbesteed aan de overheid. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ergens is dat een verlies wat mij betreft. Het voorbeeld van James en Simon is een van de manieren om het sociale netwerk in de eigen buurt te versterken. Dat doen wat zij doen voelt denk ik achteraf beter dan eindeloos oliebollen naar binnen schuiven en vuurwerk afsteken.